door Katie Nicol | SchoolAdvice Consultant | [e-mail beveiligd]

Hoe zit het met de uitzonderlijk begaafde studenten?

Onderwijs gaat over leren en toch is er de neiging om veel tijd te besteden aan het bespreken van onderwijs als een systeem, terwijl nooit wordt gesproken over het feitelijke leren dat zou moeten plaatsvinden.

We maken erg weinig gebruik van onze talenten. Veel mensen doen hun leven zonder een idee te hebben van wat hun talenten kunnen zijn en vragen zich af of ze überhaupt talenten hebben. Dit moedigt op zijn beurt mensen aan om zeer slecht gebruik te maken van hun talenten. Veel mensen, volwassenen en kinderen geloven echt dat ze nergens goed in zijn. Hoe is dit zo doordringend geworden?

Menselijk talent is enorm divers. Onderwijs neigt mensen te ontwrichten van hun natuurlijke talenten en menselijke hulpbronnen zijn net als de natuurlijke hulpbronnen van onze wereld, ze zijn diep begraven. Natuurlijke talenten liggen niet alleen op het oppervlak. We moeten de omstandigheden creëren waarin deze natuurlijke talenten of menselijke hulpbronnen zich kunnen voordoen.

Onderwijs is meer dan alleen slagen voor testscores en afstuderen. Onderwijs gaat over wat deze dingen betekenen voor de uitkomst van mensenlevens. Als leraren, opvoeders en schoolbestuurders moeten we beginnen het menselijke deel weer in het onderwijs te brengen. 

Wie is de uitzonderlijk begaafde student?

De hele aard van een uitzonderlijk begaafde student, is heel anders dan die van een gewone student. In feite, net als de studenten die worden gediagnosticeerd met leerstoornissen en wier behoeften meestal niet worden vervuld in de klas, kan precies hetzelfde worden gezegd voor de uitzonderlijk begaafde student. Deze populatie studenten is ook achtergesteld en nog meer onopgemerkt. Deze studenten worden vaak niet op de juiste manier uitgedaagd op school en er wordt verondersteld dat ze zonder veel instructie zelfstandig kunnen presteren. Maar tot welk nadeel? Verstikken wij hun eigen academische en persoonlijke groei omdat zij anders denken en informatie verwerken dan hun leeftijdsgenoten? Hoe creëren we passende leeromstandigheden, zodat deze studenten ook hun natuurlijke talenten kunnen blijven ontwikkelen?

Hoogbegaafde kinderen tonen een intense focus op interessante onderwerpen.

Uitzonderlijk begaafde studenten zijn die studenten wier cognitieve verwerking en geheugencapaciteit veel hoger zijn dan die van de gemiddelde student in hun leeftijdsgroep. 

Wanneer deze studenten niet op de juiste manier worden uitgedaagd, zal hun gedrag en hun interacties met hun leeftijdsgenoten ook worden beïnvloed. Deze studenten die gedwongen worden hun liefde voor leren in een onherbergzame omgeving te onderdrukken, kunnen zich terugtrekken of gedragsproblemen ontwikkelen, die zich in sommige gevallen uiten in psychosomatische symptomen zoals onderpresteren en / of een slecht zelfbeeld. 

Hoe betrek je de uitzonderlijk begaafde student bij het leren?

Veel studies suggereren dat fulltime begaafde programma's zijn de meest effectieve leeromgevingen voor de uitzonderlijk begaafde leerling. Wanneer studenten geen leerervaringen aangeboden krijgen die passen bij hun mogelijkheden, verliezen ze motivatie en soms zelfs hun interesse in leren en op school.

Hoogbegaafde kinderen communiceren begrip van abstracte ideeën.

Op hersenen gebaseerd onderzoek geeft aan dat leren plaatsvindt wanneer vaardigheden en interesses van studenten worden gestimuleerd door het juiste niveau van uitdaging. Dus wanneer de inhoud geschikt wordt geacht voor het leerjaarniveau, maar te gemakkelijk is voor de begaafde student, zullen deze studenten niet betrokken zijn en zullen ze daarom niet leren. Wanneer leersituaties niet voldoende uitdagend zijn, geven de hersenen onvoldoende chemicaliën vrij die nodig zijn om te leren: dopamine, noradrenaline, serotonine en andere neurochemicaliën. In deze situatie is er weinig tot geen groei of ontwikkeling.

Waarom hebben gerichte programma's voor uitzonderlijk begaafde studenten?

President John F Kennedy: "We hebben niet allemaal hetzelfde talent, maar we moeten allemaal een gelijke kans krijgen om onze talenten te ontwikkelen". 

Doel van programma's maken voor de uitzonderlijk begaafde studentenHet gaat er niet om een ​​vorm van educatief elitarisme te creëren, maar eerder om te voorzien in de leerbehoeften van het uitzonderlijke kind. Wanneer uitzonderlijk begaafde studenten in reguliere klaslokalen blijven zonder cognitief te worden uitgedaagd, ontwikkelen ze vaak elitaire opvattingen en meningen op basis van hun perceptie dat ze sneller leren en beter geïnformeerd zijn dan hun leeftijdsgenoten van een vergelijkbare leeftijdsgroep. Ze hebben geen gelegenheid gehad om uitgedaagd te worden in hun leerproces.  

Hoogbegaafde studenten zijn dat ook zeer gevoelig naar hun omgeving. Ze worden geconsumeerd door de wereld waarin ze leven en zijn gepassioneerd in hun verlangen om de wereld te verbeteren en menselijke problemen op te lossen. Gegeven dit, hebben deze studenten ook de neiging om het moeilijk te vinden om contact te maken met hun collega's in een typisch klaslokaal. We kunnen er veel van zien studenten die zich willen conformeren met hun leeftijdsgenoten door niet langer hun best te doen om te leren. 

Hoogbegaafde kinderen zullen, als ze worden afgeleid, waarschijnlijk snel terugkeren naar een taak met of zonder richting.

Over het algemeen zijn de meeste scholen niet uitgerust om met dit soort hoogbegaafde studenten om te gaan. Bovendien zijn leraren en bestuurders niet op de hoogte van de interventies die deze kinderen ten goede komen, zoals radicale versnelling en voltijds groeperen van vaardigheden. Het bereik van vaardigheden en soorten leerlingen in een typische klasomgeving is zo breed en gevarieerd dat de meeste studenten verdwalen, vooral de studenten die geen problemen hebben om te slagen. 

Uitzonderlijk begaafde studenten zijn op geen enkele manier superieur aan anderen. Ze tonen een groot potentieel, net als veel andere soorten leerlingen en studenten, maar die ook een andere benadering van hun leren vereisen. We moeten verantwoordelijk zijn voor het creëren van de voorwaarden waaronder deze studenten zullen floreren.  

hoe 1

  1. Dit artikel raakt thuis. Ik was een begaafd kind en had een hekel aan school. Het was zo LANGZAAM en we moesten wachten tot iedereen het had ingehaald, zodat we allemaal samen de bladzijde konden omslaan. Ik droomde er altijd van om homeschooled te worden, zodat ik het gewoon * kon doen * ... en ja, ik schaam me om te zeggen dat ik een gevoel van superioriteit had en veel frustratie ontwikkelde bij die kinderen die gewoon niet * opschieten * . Als een kind destijds slim was, werd van hen verwacht dat ze hun leeftijdsgenoten hielpen - ik was 6-8 jaar oud - ik was GEEN leraar! Ik denk dat mijn frustratie de anderen waarschijnlijk meer hinderde dan hen hielp, hoewel ik me herinner dat ik aardig probeerde te zijn.

    Pas in de 10e klas introduceerde ons schoolsysteem * verrijkte en honours * -programma's. Ik zat eindelijk in klassen waar ik nu de langzame was en de snelheid van anderen me totaal vloerde. Ik hield van HS! De uitdaging, de stimulatie en ja, de nederigheid waren echt goed voor me, en ik leerde degenen te waarderen die de tijd namen om concepten aan mij uit te leggen

    Toen mijn eerstgeborene tekenen van uitzonderlijk leervermogen vertoonde, gaf ik haar thuisonderwijs en ze schreef haar SAT's op 15. Mijn volgende twee kregen thuisonderwijs omdat ze aan de andere kant van het leerspectrum zaten en geplaagd werden door leerproblemen. Als ouder en als leerkracht wilde ik mijn kinderen de beste kans op onderwijssucces geven

    Antwoorden

Geef je mening

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Copyright © 2020 SchoolAdvice Inc. Aangedreven door onze partners, Sparrow Digital Inc.